Tradicionalment, els joves d’Igualada han tendit sempre a “marxar de casa” per festes, ja que ofertes com l’Aquelarre de Cervera, la Festa Major de Vilafranca o les festes alternatives de Manresa eren un ganxo important, que buidaven la ciutat de joves per la Festa Major.
Per combatre aquesta fugida, un grup de joves decideixen l’any 2003 plantejar a l’Ajuntament organitzar un seguit d’activitats per la gent jove. En el marc del Consell de Joves, es treballa una proposta per tal que els joves puguin ser protagonistes directes de la Festa Major i neix la idea de la Coll@nada, en què els joves, agrupats en colles, participaven de la festa tot organitzant diferents activitats.
Una prohibició vergonyosa
Després de tot (i segurament influïts per la "polèmica" per la gestió del festival Anòlia de l’any 2003, en el qual s’havia marginat a les entitats que gestionaven les barres a favor dels empresaris i restauradors, així com s’havia exclòs la participació dels joves en el debat sobre el festival), l’Ajuntament es fa enrera i anula les activitats dissenyades pel Consell de Joves. Unes setmanes abans de la festa, quan les converses ja estaven molt avançades i hi havia un acord amb el regidor de Cultura, la Coll@nada va ser prohibida unilateralment per l’equip de govern. S’argumentava aquesta fomentava el consum d’alcohol entre els joves i això va acabar provocant la retirada de les activitats, després de mesos de treball i de la implicació de prop de 150 joves. La veritat és que la pressió dels restauradors va poder més i els joves es van quedar sense Coll@nada.
Tot i això, els joves van fer sentir la seva veu durant els actes de la Festa Major de l’any 2003. Durant el pregó, una cinquantena de joves van pujar a l’entarimat de la plaça de l’Ajuntament i van desplegar una gran pancarta, on es criticava l’Ajuntament per la prohibició, i durant tota la festa, els joves duien samarretes on es podia llegir la inscripció “Jo també vull barraques” i llaços negres en senyal de dol. Els actes previstos es van fer malgrat la prohibició, i així es va celebrar un animat correbars i un dinar de carmanyola, entre d’altres activitats. Els joves lluiren samarretes reivindicatives durant tota la festa, i participaren del màxim d’activitats per tal de fer notar la seva presència.
L’any següent, en el marc del Carnestoltes, prop d’un centenar de joves van fer una crítica a la prohibició, tot lluint samarretes amb el lema “L’Ajuntament té un problema amb l’alcohol”, en què es denunciava la hipocresia de la prohibició de vendre alcohol a les barraques joves. La comparsa, una de les més lluïdes, va ser desqualificada per fer servir “la guita d’Igualada”, un element del bestiari popular, creat en motiu de la Coll@nada i que posteriorment va ser cedit a la ciutat.
La Coll@nada venç les dificultats i es consolida
Durant l’any 2004, i després d’intenses negociacions, es va poder celebrar la primera edició de la Coll@nada. Les barraques, ubicades al carrer del Rec, sols van poder ser-hi presents durant una nit, i es van mantenir un seguit d’activitats (fes-ta el dinar, jocs bèsties,…) que acabarien configurant el què és actualment la Coll@nada.
L’any 2005 va ser l’esclat de l’èxit de la Coll@nada. Amb 10 barraques situades al carrer del doctor Joan Mercader i tres dies intensos d’activitats, milers de persones (joves i no tan joves) van fer seu els espais i les activitats programades, esdevenint l’activitat de referència de la Festa Major de l’any 2005. Les barraques, però, no agradaren a tothom i el dia abans de l’inici de les activitats, un grup de nazis va omplir de pintades algunes barraques, així com altres punts de la ciutat.
Tot i això, molts joves i ciutadans igualadins van participar de les activitats de la Coll@nada, que va demostrar que amb poc recursos econòmics, però amb molta imaginació, es poden dur a terme activitats que són tot un èxit. Malgrat això, l’Ajuntament continua sense apostar clarament per potenciar les activitats joves per la Festa Major, i perpertua un model en què valora molt més les activitats “institucionals” que no les que els propis joves ajuden a tirar endavant.
Un nou repte: el Faust
L’any 2007, recollint una idea de feia temps, es decideix impulsar la primera edició del Faust, amb la voluntat que Igualada tingui una festa major d’hivern com moltes d’altres viles catalanes. El Faust neix amb l’objectiu de donar continuïtat a les activitats de la Coll@nada i poder contribuir a ser ‘empenta inicial perquè en un futur es consolidi com a festa major d’hivern a la ciutat.
Els actes programats en la primera edició varen ser limitats, degut a què fins el darrer moment l’Ajuntament no va donar el vist-i-plau a la festa, això sí, amb una ajuda molt escassa. A més, finalment tots els actes eren organitzats per les colles de la Coll@nada, tot i que en un futur s’aposta per acollir actes de diferents entitats o associacions per fer créixer la festa.
Tot i això, la festa i el bon rotllo varen ser els trets identificatius del Faust, amb la voluntat de “fer-la gran”, tal i com pregonava el lema. L’èxit de participació dels actes i la col·laboració de diferents colles de cultura popular en una lluïda cercavila, varen ser els trets més destacats d’una festa que busca consolidar-se en un futur.
La gresca del Jimmy Jazz, antecedent i referent
Anys abans de l’existència de la Coll@nada, molts joves de la ciutat trobaven el seu espai per Festa Major al carrer del Clos. El cafè-bar Jimmy Jazz s’encarregava de decorar com cal el carrer, i programava un seguit d’activitats gratuïtes durant els dies de Festa Major, tal com tirades de bitlles catalanes, actuacions musicals (Xitxarel•los, JM Cantimplora, Owix,…), jocs populars i tradicionals (trencar l’olla, estirar la corda…) o els famosos concurs de titius, eren algunes de les activitats que mai faltaven a l’entorn de la Festa Major. Val a dir que moltes d’aquestes activitats congregaven fins i tot més gent que algunes de les programades oficialment per l’Ajuntament.
La promoció de l’ús de les espardenyes o de les begudes de la terra eren elements que es combinaven amb les sessions de de gresca catalana, en un ambient plenament festiu i reivindicatiu. Aquestes festes van demostrar que a Igualada, malgrat tot el que deien, hi ha molt jovent amb voluntat de viure i celebrar plenament les Festes populars.
La Coll@nada segueix creixent
Any rere any, la Coll@nada ha anat augmentant en participació, activitats i propostes. L’any 2008 en motiu del 5è aniversari de la iniciativa es va ampliar el nombre d’activitats de Festa Major, omplint el calendari de propostes de dimarts a diumenge i introduint noves activitats com l’elecció de l’Hereu i la Pubilla, que ja s’han convertit en fixes. Així mateix, també es van adherir noves entitats i persones que van ajudar a fer créixer la festa.
També continuaven creixent, poc a poca, les Festes de Sant Faust, amb més activitats que l’any anterior i aconseguint una notable col·laboració d’entitats igualadines, a més de les colles, que van ajudar a fer possible la Festa.
L’any 2009, la Festa Major es va tornar a presentar amb noves propostes d’activitats i ampliant un cop més els dies festa malgrat la polèmica gestió de l’Ajuntament en l’espai de barraques i les retallades de pressupost que va patir aquest espai (passant de 14.000€ el 2007 a 2.000€ el 2009)
http://lacollanada.blogspot.com/2009/07/que-passa-amb-lespai-de-les-barraques.html. Aquest mateix any es van realitzar uns vídeos promocionals humorístics convidant a la gent a participar de la Festa.
Les Festes de Sant Faust també es van ampliar en dies, fent que la festa major d’hivern durés de dimecres a diumenge. L’Ajuntament d’Igualada seguia mostrant-se contrari a donar suport a la iniciativa alhora que més les entitats, sobretot de cultura popular, s’implicaven a la festa i la bona acollida que aquestes tenien en diferents sectors de la ciutat.
El 2010, altre cop, va ser un any d’incorporació de noves colles i noves activitats, fent cada vegada més difícil trobar una estona per avorrir-se durant la Festa Major. El Sant Faust va ampliar també les activitats apostant per oferir un bon concert a la nit que va tenir un èxit notable.
Noves energies, nous reptes
Finalment, l’any 2011, el vuitè de vida de l’associació, hem seguit fent-la gran. Es pot dir que la Festa Major ja està consolidada i les activitats de la Coll@nada son un referent per la població igualadina i dels voltants. La proposta que ofereix l’associació està dirigida a tots els grups d’edats i la majoria compten amb una gran participació.
Pel què fa les Festes de Sant Faust, el 2011 també ha estat un punt d’inflexió aconseguint la col·laboració de noves entitats així com organitzant activitats que van comptar un elevat nombre d’assistents, tot i que encara és una festa poc coneguda, mica en mica va sortint a la llum.